Nazwa
łacińska i/lub polska
Enterococcus spp.: E. faecalis, E.
faecium/paciorkowce kałowe (enterokokki)
Grupa
zagrożenia wg MZ
2
Grupa
zagrożenia wg IMW
2
Występowanie
Przewody pokarmowe ludzi i zwierząt, kał,
produkty spożywcze, rośliny, pył, powietrze
Przenoszenie
Pokarmowe, bezpośrednie (często przez sprzęt
medyczny), powietrzno – kropelkowe, powietrzno -pyłowe
Działanie
na człowieka
Z – oportunistyczne zapalenia dróg moczowych,
pęcherzyka żółciowego, wsierdzia, rzadziej bakteriemia (często zakażenia
szpitalne)
Narażona
grupa zawodowa
OZD1, OZD2, OZD4, OZD7, OZD12, OZD13, OZD15,
OZD16, OZD17, ROL3, ROL10, WET2, NAU2, NAU3, PRS18, PRS20, BIO1, ODP2, ODP4,
ODP5, USL2, USL3
Profilaktyka
Przestrzeganie zasad higieny w szpitalach i
laboratoriach (mycie rąk, dezynfekcja, sterylizacja), mycie produktów
spożywczych, ochrony osobiste, redukcja zapylenia w zakładach drobiarskich
(zwłaszcza w wylęgarniach)
Szczepionka
0
Przechowywanie
akt
0
Dane o
szkodliwości zawodowej
0
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz