Nazwa
łacińska i/lub polska
Salmonella choleraesuis var. enteritidis
Grupa
zagrożenia wg MZ
2
Grupa
zagrożenia wg IMW
2
Występowanie
Woda, gleba, ścieki, produkty, roślinne i
zwierzęce, zwierzęta
Przenoszenie
Pokarmowo – wodne, rzadko powietrzno -
kropelkowe
Działanie
na człowieka
Z(ZOO) – salmoneloza (zapalenie żołądka i jelit,
zatrucia pokarmowe)
Narażona
grupa zawodowa
OZD1, OZD12, OZD13, OZD15, OZD16, OZD17, WET1,
WET2, NAU1, NAU2, NAU3, NAU4, ROL1*, ROL2*, ROL3, PRS12, PRS14, PRS16, PRS17,
PRS18, PRS20, ODP3, ODP4, USL2, USL4
Profilaktyka
Ochrony osobiste, dezynfekcja, sterylizacja,
asenizacja ścieków przeznaczonych dla
rolnictwa, instalacja osłon zabezpieczających w oczyszczalniach ścieków,
przestrzeganie zasad czystości i higieny w miejscu pracy, kontrola produktów
żywnościowych, oświata zdrowotna
Szczepionka
0
Przechowywanie
akt
0
Dane o
szkodliwości zawodowej
0
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz