Nazwa
łacińska i/lub polska
Yersinia enterocolitica
Grupa
zagrożenia wg MZ
2
Grupa
zagrożenia wg IMW
2
Występowanie
Woda, gleba, liczne zwierzęta, kręgowe i
bezkręgowe (m.in. bydło, świnie, jelenie, ptaki)
Przenoszenie
Pokarmowo – wodne, bezpośrednie (przez
uszkodzoną skórę)
Działanie
na człowieka
Z(ZOO) – jersinioza: zapalenie żołądka i jelit,
zatrucia pokarmowe, ropnie, inne zakażenia pozajelitowe
Narażona
grupa zawodowa
ROL1, ROL3, ROL4, ROL5, ROL10, ROL12, ROL19,
RYB1, WET1, WET2, OZD1, OZD12, OZD15, OZD16, OZD17, NAU2, NAU3, NAU4, PRS16,
PRS17, PRS18, PRS20, BIO1, USL4, HAN1
Profilaktyka
Zachowanie zasad czystości i higieny, odkażanie
i gotowanie wody i pokarmów, pasteryzacja mleka, opatrywanie ran, ochrony
osobiste, dezynfekcja, sterylizacja
Szczepionka
0
Przechowywanie
akt
0
Dane o
szkodliwości zawodowej
1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz