Nazwa
łacińska i/lub polska
Yersinia spp.
Grupa
zagrożenia wg MZ
2
Grupa
zagrożenia wg IMW
2
Występowanie
Woda, gleba, liczne zwierzęta kręgowe i
bezkręgowe (m.in. bydło, świnie, jelenie, ptaki)
Przenoszenie
Pokarmowo – wodne, bezpośrednie (przez
uszkodzoną skórę)
Działanie
na człowieka
Z(ZOO) – jersinioza: zapalenie żołądka i jelit,
zatrucia pokarmowe, ropnie, inne zakażenia pozajelitowe
Narażona
grupa zawodowa
ROL1, ROL3, ROL4, ROL5, ROL10, ROL12, ROL19,
RYB1, WET1, WET2, OZD1, OZD12, OZD15, OZD16, OZD17, NAU2, NAU3, NAU4, PRS16,
PRS17, PRS18, PRS20, BIO1, USL4, HAN1
Profilaktyka
Zachowanie zasad czystości i higieny, tępienie
gryzoni, odkażanie i gotowanie wody i pokarmów, pasteryzacja mleka, opatrywanie
ran, ochrony osobiste, dezynfekcja, sterylizacja
Szczepionka
0
Przechowywanie
akt
0
Dane o
szkodliwości zawodowej
1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz