Nazwa
łacińska i/lub polska
Bacillus cereus
Grupa
zagrożenia wg MZ
0
Grupa
zagrożenia wg IMW
2
Występowanie
Gleba, pył, produkty spożywcze, rośliny, woda,
mgła olejowa
Przenoszenie
Pokarmowe, powietrzno – pyłowe, powietrzno -
kropelkowe
Działanie
na człowieka
T – enterotoksyny powodujące zatrucia pokarmowe
(biegunka, wymioty); Z – zapalenie płuc
Narażona
grupa zawodowa
MET1, OZD1, OZD12, OZD15, PRS1, PRS2, PRS4,
PRS12
Profilaktyka
Przestrzeganie zasad higieny żywienia, redukcja
zapylenia i mgły olejowej w miejscu pracy, ochrony osobiste, oświata zdrowotna
Szczepionka
0
Przechowywanie
akt
0
Dane o
szkodliwości zawodowej
1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz