poniedziałek, 12 maja 2014

BA183

Nazwa łacińska i/lub polska
Bacillus cereus

Grupa zagrożenia wg MZ
0
Grupa zagrożenia wg IMW
2
Występowanie
Gleba, pył, produkty spożywcze, rośliny, woda, mgła olejowa

Przenoszenie
Pokarmowe, powietrzno – pyłowe, powietrzno - kropelkowe

Działanie na człowieka
T – enterotoksyny powodujące zatrucia pokarmowe (biegunka, wymioty); Z – zapalenie płuc

Narażona grupa zawodowa
MET1, OZD1, OZD12, OZD15, PRS1, PRS2, PRS4, PRS12

Profilaktyka
Przestrzeganie zasad higieny żywienia, redukcja zapylenia i mgły olejowej w miejscu pracy, ochrony osobiste, oświata zdrowotna

Szczepionka
0
Przechowywanie akt
0
Dane o szkodliwości zawodowej
1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz