piątek, 23 maja 2014

ZOO03

Nazwa łacińska i/lub polska
Alergeny białkowe ryb, znajdujące się w śluzie i na powierzchni ciała, a także w rozdrobnionych tkankach (aerozolu kropelkowym i mączce rybnej) w przetwórniach

Grupa zagrożenia wg MZ
0
Grupa zagrożenia wg IMW
2
Występowanie
Wody słodkie i słone, przetwórnie

Przenoszenie
Bezpośrednie (kontakt ze skórą i śluzem ryb), powietrzno – kropelkowe (wdychanie drobnych cząstek ciała i kropelek śluzu ryb), powietrzno – pyłowe (wdychanie mączki rybnej)

Działanie na człowieka
AL – alergiczne zapalenie skóry (pokrzywka, wyprysk kontaktowy), astma oskrzelowa, alergiczny nieżyt nosa, alergiczne zapalenie spojówek

Narażona grupa zawodowa
RYB1, RYB2, NAU4, NAU10, PRS4, PRS19, HAN2, HAN6

Profilaktyka
Ochrony osobiste, poprawa, redukcja zapylenia i hermetyzacja procesu produkcyjnego w zakładach przetwórczych, kąpiel po pracy

Szczepionka
0
Przechowywanie akt
0
Dane o szkodliwości zawodowej
1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz