Nazwa
łacińska i/lub polska
Alergeny białkowe świń
Grupa
zagrożenia wg MZ
0
Grupa
zagrożenia wg IMW
2
Występowanie
Pomieszczenia hodowlane,
przemysł mięsny
Przenoszenie
Bezpośrednie (kontakt skóry z mięsem, jelitami I
płynem owodniowym świń), powietrzno – pyłowe, powietrzno – kropelkowe
(wdychanie cząstek moczu, kału, naskórka i szczeciny świń)
Działanie
na człowieka
AL – alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa,
alergiczne zapalenie skóry (protein dermatitis), alergiczne zapalenie spojówek
Narażona
grupa zawodowa
ROL1, ROL3, ROL5, ROL12, ROL13, WET1, WET2,
NAU3, NAU9, PRS16, PRS20, SKO1, SKO2, SKO3, SKO5, USL4, HAN1
Profilaktyka
Ochrony osobiste, poprawa wentylacji i redukcja
zapylenia w pomieszczeniach hodowlanych , utrzymywanie czystości tych
pomieszczeń, dezynfekcja
Szczepionka
0
Przechowywanie
akt
0
Dane o
szkodliwości zawodowej
1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz