Nazwa
łacińska i/lub polska
Tyrophagus putrescentiae/rozkruszek drobny
Grupa
zagrożenia wg MZ
0
Grupa
zagrożenia wg IMW
2
Występowanie
Produkty spożywcze (zboże, zioła, nasiona,
owoce, sery), pieczarkarnie, kopalnie, muzea przyrodnicze, gleba, ściółka
Przenoszenie
Powietrzno –pyłowe (wdychanie spalin i cząstek
ciała roztoczy)
Działanie
na człowieka
AL – alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa,
alergiczne zapalenie spojówek i skóry
Narażona
grupa zawodowa
ROL1, ROL2, ROL3, ROL4,
ROL6, ROL7, ROL10, ROL18, NAU1, NAU4, NAU10, PRS1, PRS2, PRS4, PRS6, PRS7,
PRS11, PRS12, PRS13, PRS22, KUL4, GOR1
Profilaktyka
Przechowywanie produktów spożywczych w
pomieszczeniach suchych i czystych z dobrą wentylacją, zwalczanie rozkruszków
środkami chemicznymi i fizycznymi, dezynfekcja, ochrony osobiste
Szczepionka
0
Przechowywanie
akt
0
Dane o
szkodliwości zawodowej
1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz